Toplotne črpalke

Energa sistemi - Klimatske naprave

SUZ-SWM40VA2

Energa sistemi - Klimatske naprave

SUZ-SWM60VA2

Energa sistemi - Klimatske naprave

SUZ-SWM80VA2

Toplotne črpalke za ogrevanje

Toplotne črpalke

Toplotna črpalka črpa energijo nizke temperature iz okolja in ji poviša temperaturo za namen ogrevanja. Učinkovitost toplotne črpalke ponavadi izražamo z koeficientom zmogljivosti sistema, ki je navadno v razponu od 3 do 5. To pomeni, da so toplotne črpalke od 3 do 5 krat učinkovitejše od ogrevalnih kotlov na fosilna goriva in imajo zato boljšo zmogljivost ogrevanja hiše tudi pri zelo nizkih zimskih temperaturah.

Zunanja enota

Zunanja enota toplotne črpalke črpa nizkotemperaturno toploto, ki ji zviša temperaturo. Zvišano toploto prenaša po hladilnem cevovodu v vodno enoto.

Notranja vodna enota

Notranja vodna enota prevaja toploto iz ohlajevalne enot v vodo, ki kroži po radiatorjih centralnega ogrevanja, po sistemu talnega ogrevanja in rezervoarju tople sanitarne vode. Pri večnamenski (ogrevalni in ohlajevalni) različici notranje enote se ohlajevanje izvaja tako, da se temperatura vode zniža na 4°C in ta potem kroži skozi enota hladilnega cevovoda. Sistem z znižanjem temperature vode omogoča zmerno hlajenje prek sistemov talnega ogrevanja ali radiatorjev.

Rezervoar sanitarne tople vode (dodatna oprema)

Za oskrbo s toplo sanitarno vodo je na voljo namenski vodni rezervoar iz nerjavečega jekla, ki je izdelan za visoko učinkovito ohranjanje toplotne energije. Kombinacija pomožnega električnega grelnika v zgornjem delu rezervoarja in toplotnega izmenjevalnika s toplotno črpalko v spodnjem delu zagotavlja zelo nizko porabo energije za hitro ogrevanje sanitarne vode. Rezervoar ima tudi funkcijo, ki enkrat tedensko samodejno segreje vodo na 70°C ali več in na ta način prepreči možnost nastajanja bakterij legionele.

Upravljanje sistema

Upravljanje sistema in uporabniški vmesnik sta v vodni enoti in vključujeta tedenski časovnik, ki omogoča upravljanje notranje temperature v skladu s potrebami uporabnika. Časovnik omogoča dnevno in tedensko programiranja s katerim nastavite nižjo temperaturo ponoči ali med počitnicami oziroma višjo temperaturo podnevi ali preden se vrnete domov. Če želite upravljati temperaturo in stopnjo udobja v posameznih prostorih, lahko dodate standardno sobno krmilno enoto.

 
 • notranja enota
 • zunanja enota
 • daljinski upravljalnik
 • električna povezava
 • plinska povezava
 • odtok za kondenčno vodo

Prednost toplotnih črpalk pred klasičnimi viri ogrevanja so seveda stroški, ki jih imamo z ogrevanjem zaradi manjše porabe energije.

Na splošno velja, da se naložba v toplotno črpalko povrne v bistveno krajšem času od drugih alternativnih obnovljivih virov ogrevanja (solarno ogrevanje, peleti, …).

V poletnem času pa lahko z njimi hladimo prostore in tako naložba v klimatske naprave odpade.

Ne potrebujemo kurilnice, saj je notranja enota majhna in primerna za vgradnjo v stanovanjski ali kletni prostor.

Če je le mogoče, priporočamo vgradnjo integriranih toplotnih črpalk (notranja enota in bojler v eni enoti). Takšna enota nam zaradi manjše razdalje med toplotno črpalko in bojlerjem sanitarne vode lahko letno prihrani bistveno manj električne energije.

Integrirane enote imajo pomembno vlogo pri kurilnici z manjšo prostornino,vendar pa mora biti višina stropa min 2,60m.

Prednosti so še v prihranku dimnikarskih storitvah, električna energija se plača po porabi in ne na zalogo kot pri ostalih energentih, praktično brez vzdrževalnih stroškov itd.

Pravilno dimenzionirana toplotna črpalka je pogoj za dober izkoristek!

Prevelika toplotna črpalka bo imela zaradi več vklopov pri delnih obremenitvah krajšo življenjsko dobo, medtem ko bo pri premajhni obremenitvi bolj delal elektro grelec ali pa vas bo pri izjemno nizkih temperaturah celo zeblo.

Za pravilen izračun se obrnite na nas!

Toplotna črpalka je mehanska procesna naprava, ki se uporablja za ogrevanje in hlajenje prostorov ali različnih medijev. Toploto sprejema iz okolja, in z visoko učinkovitostjo ogreje prostor. Pri tem kompresor porabi 25% energije v primerjavi s pridobljeno toploto. Kar 75% ali več nam nudi narava brezplačno oziroma razmerje med plačano energijo (elektriko) in brezplačno energijo (pridobljeno iz okolice) je običajno 1 : 4, pri novejših črpalkah pa celo do 1 : 5.

Primer: pri 4 kWh pridobljene toplotne energije uporabnik plača 1 kWh, 3 kWh pa dobi brezplačno.

Primerjava energijske učinkovitosti

Naprava

Vložena energija

Pridobljena energija

Peč na olje

1kW

0,75kW

Plinska peč

1kW

1kW

Toplotna črpalka

1kW

4kW

Dober izkoristek

Pri izkoristkih toplotnih črpalk poglejte ustrezen celoletni izkoristek, naveden pod oznako SCOP. Oznaka COP je zastarela in nam poda izkoristek samo pri določeni zunanji temperaturi. COP-ji so navadno navedeni pri visokih temperaturah zunanjega zraka (2 ali 7 C), kar vas lahko še dodatno zavede. Po 1.1.2013 je v Evropi že predpisana uporaba celoletnih izkoristkov, imenovanih SCOP. Boljše toplotne črpalke v kombinaciji s talnim ogrevanjem dosegajo na območjih Ljubljane SCOP okoli 3.7, na Primorskem pa okoli 4.8.

Servis toplotnih črpalk

Toplotne črpalke so tehnično zahtevne naprave, ki potrebujejo redne letne servise.
S servisom dosegamo optimalne pogoje delovanja naprave za normalno in dolgoročno delovanje vgrajene naprave ter opreme, zdravo in prijetno ozračje, varno obratovanje in energetsko učinkovito delovanje.
Glede na to, da so naprave izpostavljene različnim vplivom kot so vremenski pogoji in prah, ki vplivajo na njeno vzdržljivost in pravilno delovanje, je potrebno redno odpravljati vzroke, ki lahko privedejo do različnih okvar in napak. S tem ohranimo toplotno črpalko v dobri kondiciji, kakovosti, zanesljivosti in dolgoletni vzdržljivosti ter preprečimo, visoke stroške popravil in zamenjave delov naprave, ki so vsakodnevno izpostavljeni različnim obremenitvam.

Redni vzdrževalni servis toplotne črpalke zajema

 • vizualni pregled naprave in instalacije
 • čiščenje izmenjevalca zunanje enote
 • pregled in izpiranje odvoda kondenza
 • kontrola tlaka hladilnega plina
 • pregled in kontrola električnih komponent
 • kontrola delovanja elektromotorjev (kompresor, ventilatorji, lamele)
 • funkcionalni pregled in test naprave
 • po potrebi dodatno izobraževanje osebe za nemoteno delovanja toplotne črpalke
 • kontrolo pritiskov v sistemu
 • tesnost spojev na instalacijah
 • kontrolo vodnih filtrov in ekspanzijske posode
 • kontrolo delovanja bojlerja/zalogovnika sanitarne vode
 • kontrolo vgrajenih grelcev v notranji enoti in bojlerju/zalogovniku sanitarne vode
 • kontrolo vodovodnega dela instalacije
 • kontrolo programskih nastavitev

 

Vas zanima več?

Pišite nam in pripravili vam bomo najbolj optimizirano ponudbo za vaš dom.

Sledite nam