Energa sistemi

Zakaj toplotna črpalka

Toplotne črpalke
Toplotna črpalka črpa energijo nizke temperature iz okolja in ji poviša temperaturo za namen ogrevanja. Učinkovitost toplotne črpalke po navadi izražamo s koeficientom zmogljivosti sistema, ki je navadno v razponu od 3 do 5. To pomeni, da so toplotne črpalke od 3 do 5 krat učinkovitejše od ogrevalnih kotlov na fosilna goriva in imajo zato boljšo zmogljivost ogrevanja hiše tudi pri zelo nizkih zimskih temperaturah.

Dokaz o vse večji priljubljenosti toplotnih črpalk je njihova izjemno uspešna uporaba v hladnem podnebju, kot je gorenjska.

Z postavitvijo toplotne črpalke prispevamo k ohranjanju okolja ter tako dodamo nekaj k čistemu in zdravemu okolju za naše mlajše rodove oz. planet.

Po vsej Evropi je nameščenih več milijonov toplotnih črpalk in z vse večjo ozaveščenostjo o očitnih prednostih sistema toplotne črpalke ta trg raste izjemno hitro. Najnovejše raziskave kažejo, da se je prodaja toplotnih črpalk v zadnjih petih letih podvojila.
Vir: Poročilo BSRIA18733/3, 2. izdaja.

Zunanja enota
Zunanja enota toplotne črpalke črpa nizkotemperaturno toploto, ki ji zviša temperaturo. Zvišano toploto prenaša po hladilnem cevovodu v vodno enoto.

Notranja vodna enota
Notranja vodna enota prevaja toploto iz ohlajevalne enot v vodo, ki kroži po radiatorjih centralnega ogrevanja, po sistemu talnega ogrevanja in rezervoarju tople sanitarne vode. Pri večnamenski (ogrevalni in ohlajevalni) različici notranje enote se ohlajevanje izvaja tako, da se temperatura vode zniža na 4°C in ta potem kroži skozi enota hladilnega cevovoda. Sistem z znižanjem temperature vode omogoča zmerno hlajenje prek sistemov talnega ogrevanja ali radiatorjev.

Rezervoar sanitarne tople vode (dodatna oprema)
Za oskrbo s toplo sanitarno vodo je na voljo namenski vodni rezervoar iz nerjavečega jekla, ki je izdelan za visoko učinkovito ohranjanje toplotne energije. Kombinacija pomožnega električnega grelnika v zgornjem delu rezervoarja in toplotnega izmenjevalnika s toplotno črpalko v spodnjem delu zagotavlja zelo nizko porabo energije za hitro ogrevanje sanitarne vode. Rezervoar ima tudi funkcijo, ki enkrat tedensko samodejno segreje vodo na 70°C ali več in na ta način prepreči možnost nastajanja bakterij legionele.

Upravljanje sistema
Upravljanje sistema in uporabniški vmesnik sta v vodni enoti in vključujeta tedenski časovnik, ki omogoča upravljanje notranje temperature v skladu s potrebami uporabnika. Časovnik omogoča dnevno in tedensko programiranja s katerim nastavite nižjo temperaturo ponoči ali med počitnicami oziroma višjo temperaturo podnevi ali preden se vrnete domov. Če želite upravljati temperaturo in stopnjo udobja v posameznih prostorih, lahko dodate standardno sobno krmilno enoto.

Prijava na novice

ŽELITE BITI OBVEŠČENI O ENERGETSKO VARČNIH REŠITVAH?Prijavite se na e-novice!

Kontaktirajte nas

V primeru dodatnih vprašanj nas pokličite ali nam pišite

  • tel.: 059 063 366

Povežite se z nami

Povežite se z nami preko socialnih omrežij

Eko sklad

Vse informacije glede črpanja iz Eko Sklada dobite pri nas.
Kliknite tukaj

Energa sistemi

logo spodaj

ENERGA SISTEMI, energetski sistemi d.o.o.
Stegne 27

1000 Ljubljana 
Telefon: 059 063 366
Fax: 059 063 367
GSM: 041 71 88 86, 051 60 20 20
e-pošta: info@energasistemi.si